Malmegards

Kallt inne

2016-10-21
 

Sommarvärmen har lämnat oss och i väntan på vinterns riktiga kyla har vi hösten. En period när vi förbereder oss och rustar oss för vinterkylan. Även våra fastigheter.

Våra fastigheter är utrustade med sensorer som automatiskt sätter igång värmen när utomhustemperaturen ligger stadigt under 10-15 plusgrader. Med stadigt menas flera dygn i sträck. Eftersom alla hus är olika, anpassas inställningen efter förutsättningarna i just ditt hus.

Fastigheten är i sin tur ansluten till en undercentral som ska värma upp hela fastigheten. Ju större fastighet desto längre tid tar det innan hela fastigheten är uppvärmd. Och tvärtom när värmen ska ut ur huset. Det kan därför dröja ett litet tag innan det varma vattnet når dina element om din lägenhet ligger i slutet av värmesystemet. Så ha lite tålamod vid väderomslag. Värmen är på väg till dig.

Minst 20 grader

Vi förhåller oss till att inomhustemperaturen inte ska vara under 20 grader, vilket är Socialstyrelsens rekommendationer. Högst 21 grader av miljöskäl. För att mäta inomhustemperaturen hemma hos dig är det viktigt att du mäter temperaturen 1 meter från yttervägg och på 1 meters höjd från golvet. Är det kallare än 20 grader, eller över 21 grader, gör en felanmälan på Mina sidor.

Vi strävar efter att hålla 20-21 grader i lägenheterna. Det är en temperatur som de flesta är nöjda med. Om temperaturen utomhus växlar snabbt kan det uppstå lägen när husets värmesystem inte hinner kompensera för det direkt.

Fungerar elementen som de ska?

Är värmen dålig så beror det oftast på att luft eller smuts har kommit in i värmesystemet så att elementen inte fungerar ordentligt. Ett element ska vara varmare upptill och svalare nedtill, eftersom det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värmen och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp. Om elementet är kallare vid luftskruven än vid termostaten upptill på elementet behöver det luftas.

Fryser du ändå?

Vi bor i ett land där vi under ett år går från kalla vinterdagar till varma sommardagar och anpassar våra kläder efter det. Vi får göra likadant inomhus. Linne fungerar bra inomhus på sommaren, men på vintern får kofta och tofflor vara på inne om det är kallt. Huset kan inte själv reglera temperaturen, vi får hjälpas åt.

Du kan även tänka på möblering i ditt hem. Möbler framför element hindrar värmen från att spridas i rummet. På samma sätt behåller exempelvis rullgardiner och liknande värmen i rummet, så dra ner när du ska sova.


Den friska luften gör oss gott, även på vintern. Så vädra emellanåt, men låt 10 minuter räcka åt gången.
Felanmälan gör du på Mina sidor där du även kan läsa mer.