Hållbarhet i fastighetsbranschen - energi, socialt och trender

SEB arrangerade den 29 januari ett hållbarhetsseminarium för alla SEBs 550 företagsrådgivare där vår VD Fredrik Håkansson var en av talarna. Fredrik berättade om hur vi på Malmegårds arbetar med hållbarhet och belyste även vikten av att energidata är lika viktigt som finansiell information.

Under de senaste åren har hållbarhetsarbetet ökat i fastighetsbranschen både utifrån ett energiperspektiv och sociala aspekter. Det ställer i sin tur andra krav på SEB som bank när det gäller hur banken kan stödja sina fastighetskunder vid finansiering och rådgivning.

–Fastighetssektorn står för 40% av landets energikonsumtion. Om vi kan påverka våra kunder till effektiviseringar genom vår rådgivning och hur vi styr vår finansiering så kommer det att ge en stor positiv påverkan för klimatet, säger Mikael Johansson, Head of Mid Corp Real Estate

Ett företag som arbetat metodiskt och strukturerat både ur ett socialt och miljömässigt perspektiv med fokus på energi och klimatfrågan är Malmegårds Fastigheter. Under det seminarium som sändes den 29 januari i SEB deltog bland annat  Fredrik Håkansson VD i Malmegårds Fastigheter och han gav en tydlig uppmaning till alla som lyssnade.

”Intressera er för energidata på samma sätt som ni intresserar er för finansiell information”

 

Fredrik Håkansson, VD Malmegårds Fastigheter

 

Vi ställde några frågor till Fredrik Håkansson, som sedan tidigare har tio års erfarenhet som konsult i energifrågor. 

Hur kom det sig att ni på Malmegårds Fastigheter började jobba med hållbarhet, både inom det sociala och med energieffektivisering?

Bengt Malmegård började arbetet redan på 90-talet. Socialt har det alltid funnits ett starkt patos, att vi som har möjlighet ska hjälpa behövande människor i vårt närområde. På senare tid har vi jobbat strukturerat med detta inom Malmegårds Fastigheter för att undvika ett personberoende och vi är nu en av Stockholms Stadsmissions huvudpartner.

Energieffektiviseringsarbetet hade, som för många på den tiden, kanske främst ekonomiska motiv men allteftersom medvetenheten ökade blev även klimatförändringarna en viktig drivkraft. När Bengt och jag träffades för cirka 10 år sedan uppstod ett dynamiskt möte och vi har allt sedan dess jobbat med ny teknik, optimering och förändringar i fastigheter när det gäller exempelvis ventilation och styrteknik.

Vad är viktigt att tänka på när man som fastighetsägare arbetar med energieffektivisering?

Nummer ett är att aldrig tappa fokus. Det går inte att någonsin luta sig tillbaka för då stiger energiförbrukningen igen. Du måste varje vecka jobba med dessa frågor. Det är även viktigt att börja följa upp sitt energiuttag kontinuerligt. Genom att sammanställa statistik på fastighetsnivå och börja jämföra mellan fastigheter och olika perioder uppstår frågeställningar, nyfikenhet och nya lärdomar som ligger till grund för arbetet. Sist men inte minst gäller det att vara nyfiken och våga testa. Ofta kan man tro att det handlar om att direkt göra stora investeringar vilket kan kännas riskabelt men genom att börja testa små förändringar, exempelvis när det gäller inställningar på befintliga system, kan stora resultat uppnås. Det i sin tur leder till lärdomar och möjlighet att ta nästa steg.  

Malmegårds har ju gjort en ordentlig resa när det gäller att minska sitt energiuttag, hur har ni gått tillväga?

Dels har vi på Malmegårds jobbat konsekvent med små förändringar och testat oss fram för att se hur vi uppnår resultat i våra fastigheter. Vi har även gjort större investeringar i ny teknik. Exempel på detta är effektivare ventilationssystem, moderna styrsystem, solceller och investerat i värmepumpsanläggningar. Utöver detta har vi också förbättrat isolering där det funnits behov och möjlighet för detta. I min roll som konsult har jag också sett vikten av att i det här läget ha en nära och bra dialog med banken eftersom det ofta behövs finansiering.   

För att driva förändring krävs ju – som alla vet – att man har tydliga och mätbara mål. Hur har ni jobbat med det på Malmegårds?  

Malmegårds mål är att 2030 vara koldioxidneutrala och 2050 ska vi ha betalat tillbaka vår klimatskuld. Det viktiga är att sätta upp tydliga och ambitiösa mål som också är möjliga att följa upp för att ge organisationen en utmaning och också se sina framsteg eller var man måste lägga ytterligare resurser. Primärt mäter Malmegårds Fastigheter energiförbrukning, andel förnyelsebar energi och utsläpp och sätter upp en detaljerade action-plan utifrån våra målsättningar.

 

Felix Dahl – Energieffektivisering i fastighetsbranschen är ett spännande område där det finns stor möjlighet att göra skillnad. I seminariet ges ett praktiskt exempel på hur man som fastighetsbolag kan jobba strukturerat med energieffektivisering vilket vi hoppas kan inspirera till att prioritera dessa frågor i Felix Dahl dialog med kund. –-Vår förhoppning är att följa upp med ytterligare seminarium kring fastigheter och hållbarhet på särskilda teman framöver, säger Felix Dahl, Sustainability Strategist